We gaan allemaal poeslief spinnen als we onze naam ergens gedrukt zien. Reclamejongens van Nutella, Vedett en Tomorrowland spelen hier handig op in met speciale gepersonaliseerde boodschappen. Als onze naam verkeerd gespeld is houden we er een kater aan over. Weet hoe de ander heet voor je eigen naam en faam.

Je wordt geboren als jongen of als meisje, maar ook je naam bepaalt voor een deel hoe je in het leven zult staan. Lolita’s geven een beeld van wulpse dames en Mohammeds worden, zeker als er een baard hebben en Arabische kleding dragen, al direct bestempeld als IS-aanhanger (lees: de vreemde die toch op zijn minst op een wenkbrauwfrons wordt getrakteerd). Marina wil je eigenlijk ook niet echt heten na dat bekende liedje dat die naam te veel kapitaliseerde. Jan, Piet, Joris en Korneel – ach ja stoere bonken, maar er zijn er zoveel; net zoals An en Jan-met-de-pet-op, op het vlak van alledaagsheid onder één hoedje spelen.

Namen noemen? Mijn eigen naam, Leona, betekent in het Latijn “Leeuwin.” Ik word er een beetje wild van om mezelf te zien als koningin van het dierenrijk, die haar twee welpjes beschermd als anderen zouden willen bedenken het beest uit te hangen. Soepel en snel spurt ik door de wildernis om prooien (mijn ambitie) te veroveren. The Lion King heeft, net zoals in vele koninkrijken, slechts een formele functie, terwijl ik het bestuur van het oerwoud vol wilde beesten in de klauwen heb.

Hoegenaamd? Mijn moeder heette Lea – een afkorting van Leonora, dus het is niet moeilijk om te raden waar de inspiratie van mijn naam werd gehaald. Ik weet niet echt goed of het doelbewust was – misschien moet ik het maar vertalen als een simpelweg positief gevoel – maar het is een feit dat ik de traditie heb verdergezet door mijn dochters namen te geven die op die van mij lijken; Bona (Latijn voor goed, rechtvaardig – het zonnetje in huis) en Luna (de maan – licht in elke duisternis) – wat samen ook bvba Bona Luna vormt.

Naam maken? (B)right 2 Write is de naam van mijn derde kindje. Ik heb twee echte prinsesjes en het trio is compleet met mijn geesteskindje in de vorm van een schrijfbedrijf. Samen zijn we de vier blaadjes van een gelukklavertje, net zoals mijn copywriting bureau vier pijlers heeft (creatie(f) – correctie – connectie – communicatie). De drie musketiers waren ook met vier, dus allemaal samen strijden we om de wereld te verbeteren in de zeer letterlijke zin door taal te corrigeren en naar een hoger niveau te tillen.

Ik hou van het internationale accent, omdat ik liever de wereld als mijn thuis zie, dan een lokaal stukje land. De naam verraadt duidelijk dat ik van woordspelletjes houd. De 2 moet je interpreteren als “to” en niet “two.” Je kunt er “right to write” van maken. Hierbij ging ik enerzijds van de veronderstelling uit dat ik, na jarenlang het liedje “working 9 to 5 – what a way to make a living” van Dolly Parton te hebben gezongen om boterhammetjes met nutella te kunnen betalen, simpelweg het recht had om mijn talenten te ontplooien om te schrijven. Met mijn teksten wou ik een steentje bijdragen aan rechtvaardigheid. Langs de andere kant wens ik ook dat mijn woorden voor anderen schitteren als sterren aan de hemel. Het resultaat van wat ik schrijf is “bright” en heeft vaak een briljante invalshoek waarmee de doelstelling echt in de schijnwerpers komt te staan. Bright in the spotlight!

Mijn bijnaam in lang vervlogen tijden als strenge lerares, was Margaret Tatcher – the iron lady. Och ja, laat ik hierin maar een reden vinden om te stellen dat ik nu nog steeds ijzersterke teksten schrijf, die ik zelfs kan verzilveren.

Misschien met ik tot slot binnenkort eens een bezoekje plannen aan de stad “Namen.” Zou dat extra inspiratie kunnen geven? Als dat niet op mijn persoonlijke teller belandt, dan toch zeker wel op de “noemer.”

Was getekend/ namens (B)right 2 Write – Leeuwin met naam en faam

expectant mother spelling name on her pregnant belly