Soms heb je van die dromen die je wakker houden tot je ze uitvoert…

Veel mensen dromen ervan om een boek te schrijven, maar ze vinden steeds weer excuses om er niet aan te moeten beginnen.

Bedenk eens dat je morgen 86 400 euro zou krijgen. Wat zou je daar mee doen? Je krijgt één dag om het uit te geven. Vrijaf nemen om te schrijven. (B)right 2 Write inhuren om je verhaal te schrijven? Als je realistisch bent weet je maar al te goed dat je dat geld niet zomaar gaat winnen. Niettemin is er goed nieuws, want je krijgt morgen wel degelijk 86 400 (tadam – hier volgt dan voor een spannende aankondiging natuurlijk een lange stilte)… seconden; zoveel zitten er namelijk in één dag. Als je 500 woorden per dag schrijft, heb je na een jaar een boek. Het geheim van succes is niet talent of geluk, maar gewoon beginnen te werken – schrijven moet een basisroutine worden en daarbij komt de creativiteit nadien ook wel los.

Intention creates reality!

Schrijvers zijn eigenlijk superhelden. Je kunt dit vergelijke met autorijden bij mist. Je kunt telkens maar een hand voor ogen zien, maar je weet toch zeker dat je op je eindbestemming zult geraken. Je moet stap per stap te werk gaan. De cruciale vraag is dan ook: wat gebeurt er zo dadelijk?

De moraal van dit weerpraatje: concentratie en tijd blokkeren zorgen ervoor dat je zult slagen.

Jij verdient die grootste onderscheiding! Als oefening kun je een brief aan jezelf schrijven zoals Benjamin Zander zijn studenten liet doen, waarom jij over een jaar dit succes hebt verdient en hoe je hier aan zult werken.

All your dreams can come true if you have the courage to pursue them.

Naast planning kan ook onzekerheid een storend element zijn. Voor sommigen is het een ambitie om de grootsten der aarde te kopiëren, maar wees gewoon jezelf. Niemand heeft jouw unieke stem. Schrijf omdat je je hart en ziel kunt insteken. Je hoeft je echt niet te verbergen en het kan zelfs inspiratie bieden om een ganse beleving rond jouw boek te creëren. Je kunt bloggen gebruiken als promotie en op zich is het dus ook een oefening.

Gebruik vooral jouw taal met zijn eigen grammatica en woorden, want ook jouw woordkeuze kan een bepaalde stijl weergeven.

Be who you are and say what you feel! Because those who mind don’t matter end those who matter don’t mind.

“Een goed boek verdient mooi” – letterlijk maar ook figuurlijk. Vergeet naast aan de inhoud ook niet om aandacht te besteden aan de vorm. Bedenk of je op zoek wilt gaan naar een uitgeverij of er een e-boek van wilt maken. Creëer eventueel een on-line community die “the making of” gaan meebeleven en je contact met je doelgroep hebt.

Actie 1: denk

Actie 2: geloof

Actie 3: droom

Actie 4: durf

Pak die durf bij de lurven. Wees geen moppersmurf. Turf je successen. High 5!

Bekijk schrijven met humor en zelfvertrouwen. Herhaal desnoods die mantra “ik ben een echte schrijver!”

“ik ben een echte schrijver!”

“ik ben een echte schrijver!”

leren-schrijven